Saturday, March 3, 2012

Show-uri păcătoase

A început să fie plătit tributul pentru dorinţa de putere şi de înavuţire. Mass-media a devenit un câmp de luptă în războiul greu şi sângeros pentru succesiunea la putere. Mai sunt câteva luni până la alegeri, iar zidurile imunităţii sau ale sferelor de influenţă sunt atacate din toate părţile, fluxurile de ştiri fiind cuprinse de o avalanşă de informaţii privind persoane prinse în menghina anticorupţiei.
De departe dosarul lui Mihail Boldea este unul care are şanse să rămână legendar. Nu ştiu ce ar mai fi putut trece în „CV-ul” acuzaţiilor deputatul dezbrăcat recent de imunitate, având în vedere că traficul de influenţă, sfidarea justiţiei prin măsluirea hotărârilor judecătoreşti sau dezertarea în faţa acuzaţiilor prin fuga în străinătate au fost deja adunate în portofoliul său de acuzat. Este un personaj fascinant şi prin faptul că provine din rândul demnitarilor. Iar alături de el încep să se alinieze şi alte nume la fel de sonore, unele tot din rândul parlamentarilor.
De câte ori se poate întâmpla ca pe ecranul televizorului să vezi simultan breaking-news că ridicarea imunităţii unui deputat şi o ştire privind condamnarea unui alt parlamentar pentru trafic de influenţă? De câte ori auzi de miniştri asupra căruia planează suspiciunea de corupţie şi care să urmeze să fie cercetat pentru fals în declaraţia de avere şi fals în declaraţii? De câte ori auzi că procurorii anticorupţie instituie sechestru pe imobilele aparţinând greilor din fotbal, bănuiţi la rândul lor de trucuri cu iz penal? Şi toate în mai puţin de două săptămâni.
Este o efervescenţă incredibilă, care pare să se producă într-un cazan sub presiune, care începe să scape din „aburi” direct în mâinile mass-media. Se produce oare o primenirea mediului politic şi de afaceri? Încleştarea din această precampanie electorală şi-a pierdut oare alte instrumente de luptă şi a trecut la cele mai virulente atacuri, şi anume dosarele politice? Sunt oare atât de multe cazuri de corupţie încât ce vedem pe televiziune este normalitatea?
Cred totuşi că tensiunea care s-a acumulat este atât de mare încât „bombele” nu au mai putut fi ţinute în servieta celor care regizează aceste „show-uri păcătos”. Şi ca în orice scenariu care se vrea de succes, tensiunea maximă se păstrează pentru finalul scenei. Până acum a intrat doar infanteria. Lupta abia s-a pornit, oamenii sacrificaţi sunt printre cei mai puţin grei, baronii nu au fost atinşi de cătuşe, iar multe dintre ştiri sunt doar avertismente. În plus, nu puţine dintre aceste news-alert-uri sunt fumigene, pentru că puţin vor fi cei care vor plăti cu adevărat şi din punct de vedre penal, în faţa instanţelor de judecată. Execuţia publică pe televizor urmăreşte un singur scor: cel electoral. De cele mai multe ori pedeapsa se suspendă, se anulează sau se prescrie. Notorietatea, prestigiul şi voturile sunt însă puse sub ghilotina televiziunilor şi nu vor mai putea scăpa.

0 comments:

Post a Comment